Blog

10 motive de luat în considerare legate de alimentaţia bătrânilor

   Luni, 30 Aprilie, 2018 09:07    /    646 accesari


10 motive de luat în considerare legate de alimentaţia bătrânilor

      O nutriție adecvată este vitală în cazul vârstnicilor pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală, să-și întărească sistemul imunitar și nu îl ultimul rând să le permită medicamentelor prescrise să își facă efectul cu cât mai puține reacții adverse.

      Cum îți dai seama dacă cei dragi (nu) se alimentează corect? Și ce e de făcut în această situație?  Potrivit unui studiu al Institutului Național de Sănătate  citat de autorul Leonard J. Hansen există 10 motive principale pentru care bătrânii au o alimentație deficitară, motive detaliate pe parcursul articolului.

1. Pierderea parțială a simțului mirosului și a gustului

    Probabil nu te-ai fi gândit că acest lucru poate influența într-o anumită măsură alimentația celor dragi, dar este un aspect extrem de important de luat în considerare. Când mănânci, simțurile sunt puse în mișcare de arome, culori sau miros iar în momentul în care cei dragi își pierd parțial anumite simțuri este normal să nu mai dorească să mai mănânce cum o făceau înainte.

    Ce e de făcut în acest caz? Nu s-a inventat (încă) o pastilă care ar putea să restabilească aceste simțuri, așadar, tot ceea ce poți face pentru ei este să încerci să schimbi meniul cu care sunt obișnuiți, să încerci rețete noi, ierburi sau condimente sau să îi surprinzi cu mâncărurile preferate de aceștia. 

2. Pierderea văzului

     Cataracta sau alte boli asemănătoare pot reduce parțial sau total vederea vârstnicilor. Stimularea vizuală este  un aspect important al alimentației iar lipsa acesteia poate duce la un refuz al vârstnicilor pentru anumite alimente sau mâncăruri. În cazul în care vederea este parțial pierdută poți încerca să gătești folosind legume colorate care atrag atenția și ”sar în ochi” precum: salate, morcovi, roșii, ardei capia etc.

3. Medicamentația

     Unele medicamente au efecte adverse precum scăderea apetitului sau pierderea anumitor simțuri (în legătură strânsă cu alimentația). Consultă medicul și întreabă-l dacă nu poate înlocui aceste pastile care îi dăunează cu unele mai puțin ofensive pentru organism.

4. Constipația

     Unul dintre cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentelor este constipația, afecțiune care poate pune probleme mari bătrânilor. În acest caz, respectarea unor lucruri extrem de simple poate face minuni. Spre exemplu, consumarea unei cantități optime de apă pe parcursul întregii zile înlătură riscul apariției constipației. Un alt lucru care poate ajuta în cazul constipației este consumul de alimente care au rol de detoxifiere.

5. Probleme cu masticația

     Dacă cei dragi întâmpină probleme atunci când mestecă alimentele este clar că există o problemă la nivelul cavității bucale. În primul rând ar trebui ca un medic specialist să îi consulte pentru a stabili clar care este cauza acestui disconfort. Problemele de masticație pot fi rezolvate prin ingerarea unor alimente mai ușoare precum produsele lactate, supele, peștele, fructele etc.

6. Singurătatea

      A mânca alături de familie și de cei dragi este un moment special pe care toată lumea ar dori să îl petreacă. Deseori, atunci când rămân singuri, bătrânii nu se mai bucură de aceste momente iar mâncatul în sine devine doar o rutină, o obișnuință care nu le mai aduce plăcere. Ai putea încerca să petreci măcar două zile pe săptămână cu aceștia, să mâncați liniștiți și să discutați de cele întâmplate de-a lungul săptămânii. Poți de asemenea, să îi încurajezi să-și invite cunoștiințele, prietenii, etc.

7. Lipsa cunoștiințelor/motivației

    Ești sigur că cei dragi înțeleg cât este de important pentru ei să aibă o nutriție adecvată? Ai încercat să le explici că o alimentație deficitară poate anula efectul anumitor medicamente pe care aceștia le iau? Dacă nu, atunci este cazul să o faci. Explică-le toate aceste lucruri și încurajează-i să se hrănească corect pentru a se putea bucura cât mai mult de anii rămași.

8. Monotonia

     Sparge monotonia! Să mănânci în același loc în fiecare zi, lună de lună, an de an devine monoton, așa că invită-i pe cei dragi să i-a masa în oraș sau invită-i la tine acasă și pregătește-le o cină gătită de tine. Gătind te poți asigura de asemenea că se alimentează corect, potrivit necesităților pe care le au.

9. Neputința de a găti

      Dacă nu poți ajunge de câteva ori pe săptămână la cei dragi să le gătești, asigură-te  totuși că beneficiează de masă caldă. Ai două posibilități: fie optezi pentru îngrijire la domiciliu și angajezi o infirmieră, fie pentru internarea într-un cămin de bătrâni. Căminul de bătrâni oferă pachete personalizate, în funcție de starea pacientului și de nevoile acestuia, iar tu îl poți alege pe cel potrivit situației tale familiale.

10. Ultimă soluție: hrănirea forțată

      Dacă niciuna din propunerile noastre nu îi fac pe cei dragi să se alimenteze corect, atunci este cazul să recurgi la măsuri mai extreme. Trebuie să înțelegi că sănătatea celui drag ție este mult prea importantă ca să nu îți pese sau să nu acționezi. Discută cu medicul, explică-i situația și luați o decizie. Nu îți fie teamă să apelezi la hrănire forțată, ca ultimă soluție! Nu uita! Faci asta pentru că îi vrei binele.

       O alimentație corectă este esențială mai ales atunci când vorbim despre bătrâni. Neglijând acest proces, mulți bătrâni riscă să fie privați de unele substanțe cu înaltă valoare nutritivă necesare bunei funcționări a organismului (vitamine, săruri minerale, proteine, etc).




Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.