10 metode de stimulare mentală a vârstnicilor
Marti, 15 Mai, 2018 08:40
/
844 accesari
În urmă cu 70 ani, un om de știință a lansat ipoteza potrivit căreia creierul uman îmbătrânește de-a lungul vieții. Astfel, mult timp s-a considerat că bătrânii își pierd spre finalul vieții agilitatea, memoria și chiar funcționalitatea, îndreptându-se spre senilitate. Studii recente au demonstrat însă că activitatea cerebrală poate fi ținută sub control, poate funcționa în mod activ și eficient dacă recunoaștem importanța pe care o au atât nutriția, reducerea stresului dar și exercițiile fizice și stimularea intelectuală.
Parcurgând articolul poți afla 10 metode ușoare prin care creierul vârstnicilor poate fi stimulat.
1. Prin joacă
Este extrem de simplu să antrenezi capacitatea mentală dar și memoria celor bătrâni prin joacă. Jocurile de cărți, partidele de rummy, puzzle-urile, rebusurile, sudoku sau șah-ul sunt activități pe care cei în vârstă ar trebui să le aibă. Reușesc astfel să-și mențină mintea ocupată, să-și petreacă timpul într-un mod plăcut dar și să socializeze cu ceilalți. Încurajează participarea la astfel de experiențe.
2. Relația cu nepoții
Implicarea nepoților în viața bunicilor este un lucru important atât pentru seniori cât și pentru cei mici. Fie că se joacă împreună, fie că povestesc diverse întâmplări, că se plimbă prin parc sau petrec timp singuri, această interacțiune socială este benefică pentru activitatea cerebrală. Ține cont de faptul că relația aceasta nu va dura mult, așa că încearcă să îi oferi atât părintelui cât și copilului tău ocazia de a petrece timp valoros cu cei dragi.
3. Ținerea unui jurnal
Sugerează-i celui drag să-și noteze într-un caiet lucrurile pe care le face de-a lungul unei zile: ce mănâncă, ce a vizionat la TV, cum a dormit, dacă a visat, lista de cumpărături, etc. Acest exercițiu îi va ține mintea ocupată. Ținerea unui jurnal este un lucru important și pentru vârstnic și pentru tine. Vei putea vedea cum își petrece timpul, dacă se hrănește corespunzător, dacă petrece timp alături de alte persoane, dacă este trist sau depresiv, dacă are probleme de memorie și poate cel mai important lucru, poți determina cu certitudine dacă acesta se (mai) poate descurca singur. Dacă consideri că bătrânul nu se mai poate descurca poți apela la serviciile unui cămin de bătrâni din București sau la serviciile unei infirmiere pentru asistență la domiciliu.
Ideal ar fi dacă l-ai provoca să scrie și despre visurile sau dorințele pe care acesta le mai are. Ideea de a vorbi despre lucruri importante pe care și le mai dorește să le facă îi va ridica moralul, va îndepărta stresul și depresia.
4. Nutriția Adecvată
Nutriția adecvată este vitală pentru bătrâni, în special dieta bogată în antioxidanți. Fructele și legume sunt armele cele mai importante cu care poți menține o activitate cerebrală optimă la bătrânețe. Totodată, antioxidanții sunt buni și pentru întărirea sistemului imunitar sau a sistemului osos. Și ceva interesant de menționat, cafeaua sau produsele similare îmbunătățesc funcționalitatea creierului, așa că nu le interziceți celor dragi să consume o ceașcă de cafea dimineața.
5. Stop Fumat!
Dacă seniorii din familia ta încă mai fumează, încearcă să îi convingi să se lase. Nu doar că le afectează plămânii și au probleme cu respirația, dar și activitatea cerebrală se diminuează cu fiecare țigară pe care aceștia o aprind. Evită de asemenea să fumezi în preajma lor pentru a nu-i tenta.
6. Mersul pe jos
Exercițiile fizice și mișcarea sunt vitale pentru funcționarea creierului unui bătrân. Trimite-ți părinții cu nepoții în parc sau însoțește-i la cumpărături. Spune-le să iasă după-amiaza din casă pentru o plimbare scurtă sau încurajează-i să meargă la un eveniment în aer liber. Este important ca bătrânii să facă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, atât pentru creier cât și pentru plămâni, inimă, articulații sau starea fizică în general.
7. Socializarea
Singurătatea este sentimentul pe care fiecare dintre bătrâni îl are la un moment dat. Pentru a înlătura această stare, petrece timp cu ei. Socializarea joacă un rol extrem de important în viața vârstnicilor și este un aspect esențial ce nu trebuie trecut cu vederea.
8. Fă-i să râdă
Râsul este cel mai bun medicament! S-a demonstrat științific că există o strânsă legătură între activitatea de a râde și îmbunătățirea activității cerebrale. Așa că, dă-i motive celui drag ție să râdă. Povestește-i ceva amuzant, încurajează-l să spună glume, să comenteze diverse emisiuni sau filme sau amintiți-vă de momente plăcute petrecute împreună.
9. Petreceți timp împreună
Încearcă să îți faci timp să petreci măcar o zi din săptămână cu vârstnicul. Vizitați locuri noi și întreabă-l ce anume i s-a părut interesant. După o perioadă, vezi dacă își mai aduce aminte de clipele petrecute împreună. Este un exercițiu extrem de bun care îi atrenează creierul. Ține cont și de părerea lui! Încercați să vizitați și locuri propuse de el.
10. Recunoaște-i meritele
Deși nu te mai poate ajuta ca înainte, încearcă să nu îl refuzi atunci când vrea să se implice într-o activitate. Fie că se oferă să gătească, să stea cu copiii într-o după-amiază, să spele vasele sau să se ducă la cumpărături. El te va vedea întotdeauna ca pe un copil și va vrea să te ajute și să te sprijine. Laudă-l și mulțumește-i mereu pentru ceea ce face pentru tine.
Pe lângă aceste exerciții utile care îi vor ajuta pe bătrâni să-și stimuleze activitatea cerebrală, este extrem de important să le oferim toată dragostea, tandrețea dar și respectul cuvenit. Reuniunile de familie, tradițiile, amintirile dar și afecțiunea dăruită în permanență reprezintă piatra de temelie spre o îmbătrânire sănătoasă.