Blog

Cum ne dăm seama că bătrânii au nevoie de ajutor.

   Marti, 22 Mai, 2018 08:09    /    675 accesari


Cum ne dăm seama că bătrânii au nevoie de ajutor.

      Sunt cazuri în care bătrânii ajung la o vârstă înaintată dar se pot descurca singuri, pot fi independenți și nu au nevoie de ajutorul celor din jur. De asemenea, sunt nenumărate cazurile în care bătrânii suferă de anumite afecțiuni care îi pot împiedica să se descurce singuri. Inevitabil, multe familii ajung într-o perioadă dificilă, o perioadă în care cei dragi trebuie să-și pună o întrebare crucială: părinții și bunicii lor au nevoie de ajutor?

      Această întrebare delicată provoacă neliniște în orice familie. De multe ori, cei dragi nu vor să recunoască că persoanele care au avut grijă de ei întreaga viața au ajuns să nu se poată descurca singuri. Problema devine una majoră în momentul în care familia realizează că nu îi mai pot ajuta în niciun fel, că vârstnicii au nevoie de asistență specializată.

     Sunt câteva semne care trebuie urmărite, semne importante care vă vor da de înțeles dacă bătrânii nu se mai pot descurca singuri. Problemele de sănătate, fie că este vorba de starea fizică sau psihică, gestionarea resurselor financiare, viața socială, izolarea sau siguranța părinților sunt chestiuni ce trebuie tratate cu multă seriozitate.

Pericolul de accidente

      Accidente se întâmplă mereu, indiferent de vârstă. Dar într-un fel reacționează corpul unui adult iar în alt fel, corpul fragil al unui bătrân. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii trebuie să acorde mai multă atenție lucrurilor mărunte pe care le fac. Orice accident la o vârstă înaintată reprezintă un risc mai ridicat. Organismul nu se mai poate reface atât de repede, recuperarea fiind mai înceată sau chiar imposibilă în unele cazuri.

      Pentru un bătrân neputincios care locuiește singur, casa poate deveni o capcană. Scările ce par interminabile, distanța între locul unde doarme și celelalte camere (baie, bucătărie), pericolul unui incendiu datorită supraîncălzirii unor aparatele electrocasnice, gazele uitate deschise, mijloacele de încălzire defecte (sobe necurățate, coșuri înfundate, etc).

Alzeheimer

     Este extrem de important ca cei dragi să țină cont de aceste semne ale bolii și trebuie să acționeze în consecință. Trebuie luate decizii pe termen lung, decizii care vor îmbunătății viața bolnavului de Alzheimer.

Îngrijire medicală permanentă

      Este important de depistat momentul în care familia nu mai poate oferi îngrijirea de care bătrânii au nevoie. Unele afecțiuni precum diabetul, pot fi tratate și fără ajutor medical permanent. Dar unele boli se manifestă mai agresiv, iar în aceste cazuri medicația prescrisă nu este suficientă, bolnavul având nevoie de asistență permanentă. Efectele adverse ale unor medicamente se pot manifesta variat de la un pacient la altul iar îngrijirea de către personal medical calificat este vitală.

Comportamentul

      O schimbarea bruscă a comportamentului social și igiena persoanală precară sunt semnele clare că bătrânul are nevoie de ajutor. Odată cu înaintarea în vârstă, bătrânul intră într-o stare de depresie, simținându-se inutil și o povară pentru cei din jur. Depresia afectează sănătatea mentală a bătrânului dar și organismul, fapt ce poate duce la slăbirea sistemului imunitar. Bătrânul se izolează atât de persoanele din jur cât și de membrii familiei având un comportament susceptibil.

      Nimeni nu ar trebui lăsat să trăiască în acest mod. Așadar dacă observați că vârstnicul nu mai este capabil (sau nu mai vrea) să socializeze, se izolează de cei din jur, nu mai comunică deschis sau este apatic, trebuie să realizați că are nevoie de ajutor specializat. Puteți opta pentru un cămin de bătrâni sau pentru angajarea unei persoane care să-l îngrijiească pe bolnav acasă.

Sprijinul familiei

      Realitatea este că, e în legea firii ca la un moment dat un bătrân nu mai poate fi îngrijit de familie. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că la rândul lor, copiii bătrânilor au și ei problemele lor cu care trebuie să se descurce, fie că este vorba de serviciu sau de propri copii. Iar îngrijirea unui vârstnic nu este un lucru ușor, mai ales când acesta se simte neglijat. De altfel, la bătrânețe, oamenii au tendința de a crede că nu mai sunt iubiți, respectați, îngrijiți, de cei dragi, tocmai datorită faptului că nu mai petrec mult timp cu aceștia.

      Sarcina de a furniza îngrijire celor bătrâni fără niciun ajutor din exterior poate epuiza resursele financiare și emoționale dar și bunăstarea familiei.  Evaluați starea în care se află cei dragi și luați o hotărâre imediată. Astfel le veți oferi șansa de a-și trăi ultimii ani fericiți.




Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.