Hipertensiunea arterială la bătrâni
Miercuri, 27 Iunie, 2018 10:51
/
550 accesari
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.
Hipertensiunea arteriala este o boala cronica ce se intalneste in mult mai multe cazuri la persoanele in varsta si este caracterizata prin cresterea presiunii arteriale, ce duce la efecte principale precum pomparea sangelul in vasele sangvine de catre inima intr-un ritm mult mai accelerat.
Dupa cum deja am mentionat, hipertensiunea arteriala se intalneste cel mai des in cazul varstnicilor, iar aceasta afectiune se regaseste sub doua forme, tensiune arteriala sistolica, caracterizata prin presiunea inimii existenta pentru a pompa sange de la inima in vasele sangvine, spre organele corpului, si tensiune arteriala diastolica, caracterizata, de aceasta data, prin presiunea vaselor sangvine existenta in momentul in care inima ajunge la un punct de saturatie datorita sangelui ajuns la inima din intreg organismul.
De mentionat faptul ca tensiunea arteriala sistolica este intalnita in majoritatea cazurilor la persoanle batrane, dar care nu sunt trecute de 60-65 de ani.
Hipertensiunea arteriala nu prezinta intotdeauna simptome concrete, totusi se pot intalni simptome precum dureri puternice de cap in zona cefei, care apar in special dimineata, dar si ametelei puternice, vajaituri in urechi, simptom cunoscut in domeniu ca acufene, probleme cu vederea si chiar stari de lesin scurte.
Pentru a diagnostica hipertensiunea arteriala este nevoie ca la un interval de timp regulat sa se masoare valorile tensiunii arteriale. Pentru ca masurarea tensiunii sa se faca intr-un mod cat mai corect, este necesar ca persoana in cauza sa evite efortul fizic, sa renunte la fumat, sa nu consume alcool sau alimente care au ca ingredient cafeina, precum cafeaua si cola, cu cel putin o ora inainte de masurarea tensiunii arteriale. Se recomanda ca tensiunea arteriala sa se masoare de doua ori la un interval de 5 minute, interval in care persoana nu trebuie sa depuna deloc efort. Practic, se va odihni pentru 5 minute pe un scaun sau pe un pat. Rezultatul final se face prin efectuarea mediei aritmetice dintre cele doua valori indicate.
Daca in urma acestor masurari exista indicii de hipertensiune arteriala, se recomanda 3 tipuri de consultari: oftamologic, neurologic si cardiologic. In cazul in care se releva faptul ca persoana sufera de hipertensiune, se va trece la inca o serie de analize mult mai amanuntite pentru a se observa daca mai exista si alte afectiuni la nivelul altor organe din corp, precum rinichi sau inima.
Pentru a preveni aparitia hipertensiunii arteriale, sau pentru a indeparta aceasta afectiune, este recomandata respectarea catorva indicatii, chiar si de catre varstnici. Si anume:
- Practicarea zilnica de sport intens chiar si de catre persoanele in varsta. 30 de minute de alergat este recomandat de catre orice medic.
- Mentinerea sau, dupa caz, scaderea in greutate pana se ajunge la o greutate normala.
- Limitarea si chiar eliminarea consumului de alcool si tutun.
- Inceperea unui regim alimentar bazat pe fructe si legume si evitarea consumului de sare in exces.
In cazul in care se descopera afectiunea de hipertensiune arteriala, iar aceasta afectiune nu poate fi indepartata doar prin intermediul schimbarii stilului de viata intr-unul sanatos, medicii vor recomanda si un tratament specific.
Medicamentele ce pot fi recomandate de catre medic fac parte din urmatoarele clase de medicamente:
- Beta blocante pentru persoanele de peste 55 ani;
- Diuretice bazate pe tiazida;
- Alfablocante;
- Inhibitorii enzimei de conversie a angiontensinei;
- Blocantele canalelor de calciu.
Pentru a fi siguri ca se evita aparitia hipertensiunii, toate persoanele, dar in special cele batrane, se recomanda masurarea valorilor tensiunii de cateva ori pe an.