Particularităţi ale nutriţiei la vârsta a treia
Vineri, 13 Iulie, 2018 10:34
/
785 accesari
Cu cât avansăm în vârstă percepem nenumărate schimbări. Sunt cele din jur, ale lumii în continuă mişcare, preschimbarea mediului social, dar şi dinlăuntrul nostru. Cu timpul, pe lângă modificările inerent asociate senectuţii se instalează şi un nou comportament alimentar. Pentru persoanele ajunse la vârsta a treia preferinţele alimentare se modifică: nu mai au acelaşi apetit, aceleaşi pofte, de multe ori se schimbă şi felul în care percep gustul alimentelor.
Şi totuşi, dacă dorim să îi ajutăm să îşi păstreze o stare generală bună este important să ne asigurăm că vor continua să se hrănească bine, adaptat nevoilor lor. Nutriţia joacă un rol important dintr-o varietate de motive: pe de o parte ajută la păstrarea stării de sănătate, pe de alta o atmosferă plăcută la masă şi servirea alimentelor alături de prieteni garantează un mai mare grad de autonomie fizică şi intelectuală.
Nu există un regim tip pentru vîrsta a treia (sau a patra), ci mai degrabă o bună adaptare a alegerilor alimentare la particularităţile fiecărei persoane, avînd grijă să respectăm gusturile şi preferinţele fiecăruia. Cel mai bine este ca aceste decizii legate de hrană să fie făcute împreună cu un medic specialist în nutriţie. Este foarte dificil, dacă nu imposibil ca o persoană fără cunoştinţe temeinice în domeniu să îşi întocmească singură meniul ideal pentru vârsta, bolile şi tratamentul său medicamentos.
Date din literatura medicală internaţională avertizează că adultul vârstic este la risc să devină malnutrit. Îl predispune la aceasta prezenţa bolilor cronice, boli ce antrenează schimbări în digestia şi absorbţia alimentelor, ori modul în care componenţii nutritivi sunt metabolizaţi acum de către organism. Toate aceste schimbări impun necesitatea unor adaptări în meniul zilnic, dar de cele mai multe ori modificările din comportamentul alimentar al persoanelor de vârsta a treia agravează deficitele în loc să le compenseze. Problemele de masticaţie asociate cu deteriorarea danturii, înghiţirea mai dificilă sau lipsa interesului pentru mâncare duc la limitarea porţiilor şi la alegerea unor surse de hrană nu foarte inspirate. Mulţi vârstnici au tendinţa să mănânce puţin, ceea ce poate fi argumentat prin scăderea ratei metabolice (apare firesc o dată cu trecerea timpului) şi prin limitarea activităţii fizice – deci şi a consumului de calorii arse zilnic. Pe de altă parte acum digestia este mai lentă, de multe ori se instalează constipaţia şi un grad de malabsorbţie şi ar fi nevoie de alimente bogate în fibre, bune calitativ, bogate în proteine, vitamine şi minerale pentru a contrabalansa tranzitul mai lent şi absorbţia scăzută a nutrienţilor esenţiali. Ideal este să respectăm dorinţa fiecărei persoane de a avea porţii medii ca volum, dar cu alegerea unui meniu cu multe surse de zinc, fier, vitaminele A, C, B9 şi B12. Se ştie că lipsa de zinc antrenează scăderea apărării naturale a organismului, deci a imunităţii, anorexie, schimbări în percepţia corectă a gustului unor alimente, ca şi vindecare întârziată a rănilor. Toate acestea, ca şi multe alte neplăceri pot fi prevenite printr-un consum adecvat de peşte şi carne. De notat că nici excesul de zel nu ajută, dietele prea bogate în proteine fiind contraindicate în câteva boli des întâlnite în această etapă a vieţii, cum ar fi insuficienţa renală în varianta sa moderată, când asemenea excese pot duce la destabilizarea rapidă a pacientului. Fiecare persoană este un univers aparte, avem deci nevoi diferite, şi cel mai indicat este ca aceste nevoi sa fie evaluate de un medic.
Pentru unii bărbaţi dar mai ales pentru femeile ce au depăşit vârsta menopauzei trecerea timpului poate semnifica şi apariţia osteoporozei. Calciul se asimilează mai greu, aportul de lactate scade şi de multe ori la acestea se adaugă un deficit de vitamina D, în lipsa căreia decalcifierea se agravează. Vitamina D se sintetizează în cantităţi mai mici din cauza lipsei de expunere la soare a vârstnicului. Un set minimal de analize, efectuat periodic şi includerea controlată în alimentaţie de unt, brânzeturi ori peşte pot preveni această problemă. Acolo unde este cazul consultul medical poate stabili un aport suplimentar de vitamina D din suplimente medicamentoase.
Un alt aspect frecvent după 60-65 de ani este deshidratarea. Foarte mulţi dintre cei de vârsta a treia nu consumă suficiente lichide. O pot face involuntar, fiindcă nu mai percep la fel de intens senzaţia de sete, deci „uită” să mai bea lichide în afara meselor, aşa cum ar fi indicat, sau în mod voit, pentru a evita drumurile dese la toaletă pe parcursul nopţii. Soluţia stă şi aici în găsirea căii de mijloc. Fiecare vârstnic are nevoie de 6 până la 8 pahare de apă/ceai pe zi, în funcţie de meniul ales, dar îl putem sfătui ca sursele de lichide să fie consumate în prima pate a zilei, insistând pe apa băută la trezire, ceaiul de dimineaţă servit într-o cană mai mare, sau subliniind binefacerile supelor.
Un mediu hotelier cu supervizare medicală poate rezolva multe din neplăcerile pe care le are vârstnicul în alimentaţie. În primul rând fiecare rezident primeşte alimentele adaptat la constelaţia sa biologică, respectâd pe cât posibil tabieturile fiecăruia. Apoi apare un feedback real, personalul medical percepând şi corectând lipsa de hidratare a acelei persoane ori modul în care consumă alimentele dintr-o anumita categorie de nutrienţi. Respingerea fibrelor din fructe, de exemplu, poate fi compensată printr-o cantitate mai mare de legume cu acelaşi tip de fibre la masa următoare. Nu în ultimul rând sporeşte numărul de contacte sociale. Cel puţin o treime din persoanele de vârsta a treia trăiesc singure, iar dintre acestea multe experimentează momente de tristeţe ori depresie şi sar peste mese. A fi în mijlocul mai multor oameni zi de zi poate influenţa în mod benefic apetitul. Mulţi vârstnici au ajuns să îşi simplifice în timp meniul, din comoditate sau din limitarea capacităţii de a găti. Hrana variată oferită de un asemenea regim hotelier, supervizată din punctul de vedere al compoziţiei, sării, condimentelor, ori a grăsimilor poate fi soluţia ideală pentru multe dintre aceste persoane.