Blog

Cămin Privat sau Îngrijire la Domiciliu?

   Miercuri, 12 Septembrie, 2018 18:35    /    2231 accesari


Cămin Privat sau Îngrijire la Domiciliu?

O dată cu înaintarea în vârstă, bătrânii au nevoie de îngrijire pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Această îngrijire poate fi una permanentă dacă se apelează la serviciile unui cămin privat de bătrâni sau una temporară, sau clasică reprezentată de un personal specializat sau nespecializat, care prestează servicii la domiciliu.

Internetul este plin de anunțuri legate de facilități oferite de diverse centre de ajutor pentru bătrâni, de cămine pentru aceștia sau de personal dispus să lucreze la domiciliu. Sunt diferite platforme sau site-uri unde cei interesați se pot informa sau pot primi detalii legate de facilități oferite de căminele de bătrâni. De asemenea, în ceea ce privește angajarea de personal care să presteze la domiciliul bătrânului sunt disponibile atât anunțuri individuale postate de persoane dispuse să presteze astfel de servicii dar și platforme de plasare de personal calificat.

Mai jos veți găsi informații relevante care vă vor ajuta să găsiți soluția cea mai eficientă pentru persoanele în vârstă.

Personal medical calificat

Centrele de bătrâni oferă serviciu medical disponibil 24 H din 24 . Acest serviciu reprezintă un atuu major în luarea unei decizii de plasare a unui bătrân în cămin. Acesta poate fi asistat în permanență de personal calificat care îi poate oferi asistență ori de câte ori are nevoie. De cele mai multe ori, dacă se apelează la o persoană care să vină la domiciliu, aceasta nu are pregătire medicală.

Siguranța persoanei în vârstă

Potrivit standardelor europene, căminele de bătrâni trebuie să ofere pacienților internați, pază permanentă. Astfel, puteți fi siguri pe deoparte că nimic nu va tulbura liniștea celor vârstnici, iar pe de altă parte că acestora nu li se va întâmpla nimic. Nu pot fi prădați de hoți, nu pot pleca din instituție, nu pot fi victime ale unor accidente casnice, etc. În cazul în care se apelează la o persoană care să îngrijească la domiciliu, această îndoială va fi mereu prezentă, indiferent de calificările sau de recomandările persoanei angajate.

Responsabilitate personalului

O informație utilă, pe care mulți dintre cei care apelează la serviciile unei persoane nu o cunosc este că îngrijirea la domiciliu este reglementată prin lege, așa încât orice îngrijitor al unei persoane bătrâne trebuie să aibă acordul legal din partea instituțiilor publice. Mai mult de atât, dacă persoana îngrijită are nevoie de asistență medicală, aceasta se face numai în urma consultării medicului curant.

Căminul de bătrâni oferă servicii de îngrijire a vârstnicilor complete și aliniate la normele Europene.

Dotări

În prezent, multe cămine pentru bătrâni au dotări speciale care le asigură pacienților internați aici condiții excelente și un trai mult mai ușor.

Unele au rampe, pentru aceia care sunt imobilizați în scaun cu rotile, elevatoare, saltele antiescare (antidecubit), paturi si fotolii ortopedice, diverse accesorii sau echipamente ortopedice pentru bătrâni.

Confortul vârstnicului

De cele mai multe ori persoana angajată să vină la domiciliu are grijă doar de bolnav. Îl supraveghează, îl hrănește, îi face toaleta, îl schimbă dacă este nevoie, are grijă să ia medicația, însă nu face și menaj.

Într-un cămin de bătrâni, pe lângă toate aceste lucruri, bătrânul se bucură de o masă caldă sau de o lenjerie și haine curate. Camerele sunt aerisite zilnic iar curățenia este întreținută în permanență.

Contactul social cu ale persoane

Viața unui bătrân internat într-un cămin este mai respectabilă și comodă decât singurătatea în propria locuință. Sunt multe cazuri în care bătrânii rămân singuri zile în șir, așteptând un semn de la cei dragi, zile întregi în care aceștia nu mănâncă o masă caldă, nu se pot deplasa la toaletă, sau nu își pot face igiena personală.

Indiferent de cât timp petrece o persoană angajată să stea cu cei în vârstă, o dată și o dată aceștia tot rămân singuri. De ce nu ai alege pentru părinții tăi, pentru bunicii tăi, un mediu plăcut în care acesta să se bucure de anii ce i-au rămas?

De asemenea, internarea într-un cămin îi poate oferi vârstnicului și oportunitatea de a socializa, de a comunica sau de a forma prietenii.

Costurile

De multe ori apelarea la o terță parte care să aibă grijă de cei în vârstă poate costa mai mult decât internarea acestora într-un cămin. Dacă bătrânul locuiește acasă, cu îngrijire medicală permanentă și mâncare de calitate/variată/stabilită în funcție de restricțiile impuse de medic se poate ajunge la cheltuieli lunare de peste 1500 -2000 de  lei.

La cămin, taxa este stabilită în funcție de necesitățile pacientului, de pachetele și serviciile suplimentare pe care acesta le dorește, bugetul final nefiind unul extrem de mare ținând cont de faptul că în acest preț stabilit, intră și îngrijirea și supravegherea non stop a pacienților de către asistente medicale calificate.

Cu siguranță sunt o multitudine de alte aspecte care contribuie la luarea unei decizii în ceea ce privește viitorul părinților, a bunicilor noștri. Important de reținut este că indiferent de forma la care apelăm atunci când hotărâm soarta seniorilor, trebuie să ținem cont de anumite aspecte esențiale care le vor oferi un trai bun.




Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.