Mutarea la căminul de bătrâni
Marti, 06 Februarie, 2018 20:39
/
826 accesari
În aproape toate cazurile, decizia privind mutarea la căminul de bătrâni este luată de familie. Aceasta intervine atunci când realizează că nu le mai pot oferi bătrânilor suficient suport pentru a duce o viaţă normală.
Modul de comunicare a acestei decizii are o importanţă deosebită deoarece de acesta depinde gradul de acceptare a situaţiei de către seniorul în cauză. Trebuie începute discuţiile în avans, eventual în momentele în care vârstnicul se descurcă mai greu cu activitatile cotidiene.
Alegerea caminului de bătrâni ar trebui făcută împreună, implicarea bătrânului va îmbunătăţi acomodarea acestuia în noua situaţie. Nu este uşor să-ti părăseşti locuinţa de-o viaţă pentru a te muta într-un loc nou, cu reguli noi, să renunţi la o parte din obiceiurile personale.
Adaptarea la mutare
Faptul că s-a luat decizia mutării de acasă într-o facilitate de îngrijire a bătrânilor nu înseamnă că s-a teminat greul, pentru că urmează acomodarea la noul loc. Seniorul trebuie să se familiarizeze cu obiceiuri diferite de cele personale, un alt ritm de viaţă, să convietuiască cu alti oameni în spaţii comune. Un rol deosebit în acest proces îl are personalul căminului, dar şi membrii familiei.
Aducerea unor efecte personale, decorarea camerei sau a spatiului personal cât mai apropiat de locuinţa proprie ajută la adaptarea în cămin. Aceste efecte personale pot fi fotografii, tablouri ori alte obiecte dragi. Procesul de mutare la căminul de bătrâni poate avea o durată mai mare. În această perioadă vârstnicul îşi poată impacheta lucrurile, poate decide ce ia cu el si ce lasă acasă. Acest răgaz îi va permite să se obisnuiască mai bine cu ideea de camin.
Socializarrea cu ceilalti rezidenti ai căminului in zilele premergatoare mutării si imediat dupa vor accelera procesul de familiarizare. Vizitele dese ale prietenilor şi a membrilor familiei asigurarea suportul emotional necesar bătrânului pentru tranzitia de la locuinţă la cămin.
Se poate apela şi la profesionişti – psiholog sau consilier pentru depăşirea acestui moment important în viaţă unui senior. Această soluţie este cu atât mai recomandată cu cât membrii familiei nu pot efectua vizite dese.
Dezvoltarea unui hobby, fie că este unul mai vechi sau nou creat va ocupa o marte parte din timpul petrecut în azil de către bătrân. Combaterea plictiselii şi monotoniei cu activităţi plăcute este adesea o provocare pentru familie si personalul căminului. O dată depăşita lucrurile vor merge în direcţia bună, deoarece acest lucru previne aparitia depresiei.
Tranziţia de acasă la căminul de bătrâni nu este o etapă uşoară pentru un senior, însă cu sprijin din partea familiei, prietenilor şi a personalului centrului de îngrijire poate fi depăşită. Pentru unii, mutarea reprezintă o ocazie de a lega prietenii noi, de a purta discuţii, de a urmări impreună filme.