Bolile bătrâneţii: depresia
Vineri, 30 Martie, 2018 09:58
/
666 accesari
Ce este depresia?
Depresia este o boala care afecteaza in mod negativ starea, comportamentul si gandirea unei persoane pentru o perioada indelungata de timp, spre deosebire de tristete care este o emotie, deci cu caracter trecator. Componentele principale ale acesteia sunt:
- intensitatea este in crestere si accentueaza manifestarile
- durata este continua, afecteaza fiecare moment al vietii de zi cu zi
Se estimeaza ca una din cinci persoane varstnice (peste 65 de ani) sufera de depresie, iar cel mai ingrijorator lucru este ca o ignora, considerand-o o componenta a procesului de imbatranire, desi nu este.
Care sunt simptomele depresiei?
Fie ca este vorba de persoane adulte tinere sau varstnici, simptomele depresiei clinice sunt:
- - tristetea persistenta
- - sentimente de inutilitate, neputinta
- - agitatie, neliniste
- - episoade de plans
- - lipsa de energie, oboseala aproape permanenta
- - dezinteres fata de propriile hobbyuri
- - dificultati de concentrare, capacitate de gandire diminuata
- - insomnie sau hipersomnie
- - ganduri frecvente despre sinucidere sau chiar tentative
- - dureri musculare, de cap sau probleme digestive
- - pierdere in greutate
Factorii declansatori (cauzele) ai depresiei la varstnici
Batranetea vine cu o serie de modificari in viata omului: pensionarea, mutarea copiilor, bolile asoviate batranetii, pierderea sotului/sotiei si chiar institutionalizarea persoanei intr-un camin de batrani, schimbari ce pot determina aparitia depresiei clinice sau amplificarea acesteia in cazul in care a fost declansata anterior. Cel mai grav este faptul ca toti acesti factori se pot combina sporind astfel amplitudinea bolii.
Pensionarea este un moment important in viata varstnicului deoarece prin incetarea activitatii profesionale apar sentimente de inutilitate (pierderea rostului) si singuratate (intreruperea legaturilor cu colegii). La acestea se mai adauga o multime de timp liber in care sa-si poata dezvolta gandurile negative.
Durerea provocata de pierderea persoanelor dragi – parinti, prieteni, partener de viata poate sta la baza declansarii unei depresii daca aceasta tristete nu este depasita.
Uneori chiar integrarea persoanei in varsta in cadrul unui camin de batrani poate fi un motiv de depresie pentru unele persoane. Desi institutionalizarea varstnicului este de cele mai multe ori cea mai buna solutie atat pentru persoana in cauza cat si pentru familie se dezvolta sentimente de singuratate, de inutilitate, de abandon care se accentueaza si duc la aparitia depresiei.
Cum se trateaza depresia?
Depresia cronica are doua directii de tratament: medicamentoasa si sedinte de terapie pentru consiliere psihologica. Tratamentul medical antidepresiv este mai dificil de initiat din cauza refuzului de acceptare a diagnosticului plus teama ca medicamentele antidepresive ar crea dependenta. Pentru ca tratamentul sa fie eficient trebuie manifestata precautie in realizarea combinatiilor medicamentoase pentru evitarea interactiunilor cu medicatia prescrisa pentru alte afectiuni.
Rezultatele tratamentelor cu medicatie antidepresiva poate avea rezultate foarte bune, similare cu cele in cazul persoanelor tinere, cu cateva exceptii. Acesta trebuie continuat pentru o perioada de pana la 3 ani din cauza riscului crescut de recadere in depresie.